Ierland is opgedeeld in verschillende counties. Een is vergelijkbaar met een Nederlandse provincie. Een overzicht van de counties is hieronder te vinden:

Antrim Armagh Calrow Cavan Clare Cork
Donegal Down Dublin Fermanagh Galway Kerry
Kildare Kilkenny Londonderry Leitrim Leix Wicklow
Wexford Westmeath Waterford Tyrone Tipperary Sligo
Roscommon Offalty Monaghan Meath Mayo Louth
Longford Limerick

Op de onderstaande kaart van Ierland kun je zien waar de verschillende counties liggen.

Gegevens Ierland

> Oppervlakte Ierland: 70.282 km2
> Bevolking: +/- 4.000.000
> Hoofdstad: Dublin, met ongeveer 1.2 miljoen inwoners
> Bevolkingsdichtheid: 56 personen per km2
> 40% van de Ieren is jonger dan 25 jaar

Geografie Ierland

Ierland bestaat uit twee delen, Noord-Ierland en de republiek Ierland. Het centrale deel van Ierland kent geen grote hoogteverschillend en heeft een glooiend, golvend landschap. Hieromheen is veel water te vinden in de vorm van meren. Een aantal grote meren is hier te vinden. Het centrale deel van Ierland is tevens het vruchtbaarste deel, met veengebieden en veel water.

De Ierse westkust is grillig en heeft veel steile kliffen (cliffs of moher zijn de bekendste kliffen in Ierland). Ook zijn er prachtige strandjes te vinden. Het landschap in het westen is grilliger en het klimaat natter dan in de rest van het land. Het landschap aan de oostkust van Ierland is minder grillig. Hier zijn duinen te vinden en zijn minder steile kliffen.

Ierland is grotendeels bedekt geweest ten tijde van de laatste ijstijd (pleistoceen). Nog altijd zijn de gevolgen hiervan te zien in het landschap. Zo zijn er de bekende ‘drumlins’. Dit zijn een soort kleine rotsen die vooral in het westen van Ierland te vinden zijn.

De grootste rivier in Ierland is de Shannon. De Shannon is 340 kilometer lang. Door Dublin stroomt de rivier de Liffey, die ontspringt in de Wicklow mountains.