Onderstaande informatie over de geschiedenis van Ierland is interessant als je een werkstuk of schoolopdracht over Ierland wilt maken, maar ook als voorbereiding op je vakantie naar Ierland.

Ierland in het Neolitisch tijdperk

De eerste bekende gebeurtenissen in Ierland vonden plaats in het Neolithische tijdperk, ongeveer 5000 jaar geleden. We weten dat vanaf het jaar 8000 voor christus de eerste mensen in Ierland zijn beland, waarschijnlijk vanuit schotland in houten boten. In deze periode zijn verschillende tombes gemaakt door de bevolking. De reden voor het maken van deze tombes, waarvan de bekendste in Newgrange en Knowth te vinden zijn (absolute aanrader!), is niet geheel duidelijk. Deels vermoeden ze dat de tombes gediend hebben als graftombe, maar daarnaast ook als vroege kerken. Op 21 december valt het licht precies op het middelpunt van de tombe in Newgrange, door een gat, gemaakt vlak boven de ingang van de tombe. Jaarlijks wordt dit evenement gevierd. Verwacht wordt echter dat de tombe in Newgrange gesloten gaat worden. De vele bezoekers zorgen ervoor dat het verval van de tombe sneller gaat dan gewenst. Momenteel kun je naar binnen in de tombe, erg indrukwekkend. Voor mensen met een vorm van claustrofobie is het aan te raden buiten te blijven. De tombe zelf is indrukwekkend, de bouwstijl, inclusief irrigatiekanalen om overtollig water af te voeren, zijn nog intact en deskundig gebouwd. Het neolithische tijdperk eindigde rond 2000 voor christus.

Christendom in Ierland

Vanaf de 5e eeuw is het christendom in Ierland een steeds grotere rol gaan spelen. In de geschiedenis van Ierland is het christendom een soort rode draad die veel van de gebeurtenissen heeft beïnvloed. Saint Patrick was een van de eerste missionarissen in Ierland, waarna het christendom sterk aan populariteit won in het destijds heidense Ierland. Saint Patrick heeft zich gericht op het aanpassen van wetten die conflicteerden met de christelijke leer, zonder daarbij de normen en waarden van het Ierse volk onder druk te zetten.

Belangrijk is om je te realiseren dat ook voor de komst van Saint Patrick er al christenen waren in Ierland, evenals het feit dat niet iedereen bekeerd werd uiteraard.

De vroege middeleeuwen

In het jaar 795 werden de eerste overvallen door Vikingen gemeld, waarbij vikingen een eiland voor de kust van Dublin plunderden. De vroege aanvallen waren op beperkte schaal en zelden groot opgezet. Als gevolg van de toenemende aanvallen op Iers grondgebied, ontstond een onrustige periode van 200 jaar, waarin kloosters en steden werden geplunderd door Vikingen, die voornamelijk afkomstig waren van de westkust van Noorwegen.

Rond het jaar 840 na christus begonnen de vikingen nederzettingen te bouwen aan de Ierse kust, om daar de winter door te brengen, die aanzienlijk zachter is dan de winter in Noorwegen. De vikingen bouwden nederzettingen in Limerick, Waterford, Wexford, en niet te vergeten, Dublin.

De late middeleeuwen

In de 12e eeuw was Ierland opgedeeld in verschillende kleine koninkrijkjes. De macht was in handen van een aantal mensen, die met elkaar vochten om de controle over het hele eiland. Nadat de koning van Leinster uit zijn koninkrijk gezet werd door een andere koning, is hij gevlucht naar Engeland, waar hij toestemming kreeg om met behulp van de Noormannen zijn land terug te claimen. Om te voorkomen dat Ierland een zelfstandig land werd, is koning Henry van Engeland met een leger naar Ierland getrokken, waarmee Ierland onderdeel werd van Engeland.

Wandelen in Ierland, lopen in Ierland of het maken van wandeltochten in Ierland, zijn ideale manieren om Ierland te zien. Het wandelen van de wicklow way, het beklimmen van de croagh patrick, het lopen van uitdagende bergtochten en bergwandelingen, maken Ierland een echt wandelparadijs voor de echte wandelliefhebber van alle niveau’s.