Hieronder een tal van wetenswaardigheden over Ierland.

De taal

De voertaal in Ierland is Engels. Daarnaast krijgen Ieren op school en in het dagelijks leven nog vaak te maken met Gaelic, het echte Iers. De Ierse taal klinkt compleet anders dan het Engels en is voor buitenlanders niet te volgen. Het Iers is een Keltische taal. In 1937 kreeg het Iers een officiƫle status als nationale taal. De meeste mensen gebruiken het Iers slechts passief.

Onafhankelijkheid

Tot in 1916 was Ierland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Na de paasopstand in 1916, werd Zuid-Ierland een onafhankelijke staat. Op paasmaandag in 1916 verkondigd het Irish citizen Army de onafhankelijkheid aan. De Britten reageerden op deze opstand door alle opstandelingen te doden, evenals de belangrijkste aanstichters van de opstand, waaronder James Connolly. Op 6 december 1921 werd uiteindelijk de Ierse staat uitgeroepen, na een overweldigende overwinning van de partij Sinn Fein. Noord-Ierland bleef echter onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

Economie

Ierland is lange tijd de armste economie in West-Europa geweest. Al eeuwenlang heeft Ierland, eerst als onderdeel van Engeland, maar ook na de onafhankelijkheid, een enorme armoede gekend. Emigratie vanuit Ierland was erg populair, heel veel Ieren zijn vertrokken uit het arme Ierland, om elders, met name in Amerika, een nieuwe toekomst op te bouwen.

Pas vanaf 1990 is het beter gegaan met Ierland. Vanaf 2000 was Ierland een land in enorme opbloei, met vele internationale bedrijven die hun hoofdkantoor gevestigd hebben in een van de grote steden zoals Dublin, Cork en Galway. Het kand is nu echter ver weggezakt als gevolg van de internationale kredietcrisis en het land en de Ierse banken hebben EU-injecties nodig.

Pubcultuur

Ieren zijn erg sociale mensen, die graag uit gaan. Er heerst een echte pubcultuur, nog meer dan in Engeland, wat er toch wel om bekend staat. Afspraken worden altijd in een pub gemaakt en ook als je alleen bent kom je altijd wel iemand tegen die een gesprek met je begint. Dublin heeft ongeveer 600 pubs.

Het sociale leven in Ierland speelt zich voor een groot deel af in een pub. Een verjaardag waarbij mensen op de koffie komen, is daar absoluut onbekend. In Ierland ga je met je verjaardag naar de pub, waar alle andere mensen een rondje voor je kopen.

Lage belastingen

Het belastingtarief in Ierland is aantrekkelijk, zowel voor bedrijven als voor particulieren. In het Ierse belastingstelsel betaal je ongeveer 20% belasting, tot een grens van ongeveer 30.000 euro. Daarboven betaal je pas meer belasting. Wel is de BTW in Ierland iets hoger dan in Nederland, namelijk 21%. Voor bedrijven liggen belasting rond de 17.5%, erg laag vergeleken bij sommige andere landen in de Europese Unie. Irland heeft een gunstig belastingklimaat en de regering bevordert het economisch handelen enorm. Wel is het moeilijk vreemd vermogen te verkrijgen in Ierland, als er geen goed onderpand is.

Links rijden

In Ierland rijdt men links. Dit is vooral bij rotondes en kruispunten in het begin misschien verwarrend. Ierland was tot het begin van de 20e eeuw onderdeel van het Britse rijk, vandaar dat de Ieren nog altijd links rijden. Er zijn wel plannen om dit in de toekomst te wijzigen, maar voorlopig zullen de Ieren nog wel links blijven rijden.

Rookverbod

Het is in Ierland in restaurants en pubs verboden te roken. In 2004 is de wet ingegaan, waarmee Ierland, een land met veel rokers, het eerste land was waar een rookverbod werd ingesteld. Met boetes van 3000 euro per overtreding en een boete voor pub-eigenaren, is het rookverbod direct goed nageleefd. Het is een hele verbetering in de pub.