Je overweegt om te verhuizen naar Dublin in Ierland. Een aantrekkelijke stad die steeds populairder wordt onder Europese emigranten. Steeds meer Nederlanders kiezen voor Dublin. Je hebt voor jezelf je redenen om te gaan emigreren naar Dublin. Hoe werkt het emigreren naar Dublin en wat komt erbij kijken?

Indrukwekkende Dublin

Dublin kent architectonische hoogtepunten. Denk aan het Millennium Spire, Herbert Park en St Stephen’s Green Park. Allemaal mooie bezienswaardigheden in Dublin. De stad wordt gedeeld door de rivier Liffey. Wil je meer zien dan de bovengenoemde hoogtepunten, dan raden we aan om ook; Dublin Caste, Phoenix Park en Dublin Bay. Hou je van goed bier en benieuwd naar hoe het gebrouwen wordt? Dan kun je haast Guinness Brewery niet overslaan!

Vertrek naar Dublin

Je bent eerder een keer in Dublin geweest of misschien wel vaker en hebt de knoop doorgehakt; je hebt besloten om te gaan emigreren naar Dublin. Je vraagt je het emigreren het beste kunt aanpakken. Dat is begrijpelijk. Het is ook een hele stap om te emigreren naar een onbekende land en stad.

Voordat je in het vliegtuig stapt om een langere tijd in Dublin te wonen is het belangrijk dat je aan een aantal dingen denkt.

  • Zorg ervoor dat je nog een langere tijd geldige paspoort hebt. Tevens handig om minstens 3 kopieën van je paspoort te maken
  • Een verblijfsplaats en werk (indien wenselijk) regelen
  • Het belastingbureau op de hoogte stellen van je verblijfplaats
  • Het regelen van je gezondheidszorg (check of je in Nederland verzekerd kan blijven)

Wonen in Dublin

Als je van fietsen houdt dan is Dublin echt een stad voor jou. Je zult veel fietsers tegenkomen in Dublin. Veel parken waar je door kunt fietsen. Mocht het fietsen je niet van A naar B kunnen brengen door de afstand is LUAS (de tram) een goed alternatief. Daarnaast kun je gebruik maken van de Dublin Bus die dagelijks door de stad rijdt. Dublin kent een soortgelijke ov chipkaart zoals in Nederland, die Leap Card genoemd wordt. Zorg ervoor dat je voor je reist geld op de kaart zet om te kunnen reizen. Zo ook de trein.

In Dublin is de valuta in euro’s. Dat betekent dat je je geld niet hoeft om te wisselen. De prijzen in Dublin zijn soortgelijk als in Nederland. Zo betaal je ongeveer 350 euro per maand huur en ben je circa 15 euro voor je avondeten in een restaurant kwijt.

Als Nederlander hoef je koningsdag niet te missen in Dublin. Een soortgelijke feestdag in Dublin is St. Patrick’s Day. Op die dag is de hele stad gedurende de hele dag helemaal groen, inclusief het bier!

Werken in Dublin

Als je een Nederlands paspoort hebt kun je wonen en werken in Dublin. Je hebt geen visum of werkgunning nodig. Ook hoef je je niet bij de gemeente in te schrijven. Wel heb je een PSS- nummer nodig. PSS- nummer is een soortgelijke Burgerservicenummer wat wij in Nederland kennen. Met dat nummer kun je werken en een bankrekening openen. Vergeet dus niet om een bewijs aan te vragen.

Iers is de eerste taal en wordt door 30% nog actief gesproken. Echter spreekt er in Dublin (bijna) iedereen Engels en wordt de Engelse taal actief gebruikt. Wil je werken in Dublin is het verstandig dat je de Engelse taal goed beheerst. Zie ook www.rijksoverheid.nl