Steeds meer Nederlanders verhuizen naar Ierland. Waarom ook niet?! Als je in het bezit bent van een Nederlandse nationaliteit kun je gemakkelijk emigreren naar Ierland. Je hebt geen visum nodig om in Ierland te wonen en ook als je emigreert om te werken heb je geen visum nodig als Nederlander met een Nederlandse nationaliteit. Om het mooier te maken, indien je in het bezit bent van een Nederlandse nationaliteit hoef je je ook niet in te schrijven bij de gemeente. Kan het makkelijker?

Wonen in Ierland

De huizenprijzen stijgen door de komst van buitenlanders (met name expats) in Ierland. En het heeft ook een echt mooie geschiedenis. Met name stijgen de prijzen in de stad Dublin wat een geliefde vestigingsstad is. Laat je niet afschrikken door de prijzen. Gemiddeld zijn de prijzen gelijk aan de prijzen in Nederland.

Het klimaat in Ierland

Het klimaat komt ook in de buurt van de Nederlandse klimaat. Echter regent het in Ierland vaker waardoor het land mooi groen is. Door de ‘warme golfstroom’ wordt het in Ierland niet te warm of te koud. Het temperatuur komt niet onder de nul en echt heel warm wordt het ook niet. Gemiddeld ligt het temperatuur tussen de 16 en 20 graden. Ook is het in de zomer niet beslist zomerweer en blijft het een gematigd temperatuur houden.

De Ierse keuken

Alhoewel de Ierse keuken niet bekend is kent de keuken lekkernijen als de bekende ‘Irish Stew’ (stoofpot) of de Boxty (gevulde pannenkoek). Ieren zijn dol op vlees en daarom nuttigen zij (bijna) dagelijks vlees bij het avondmaal. Uiteraard staan de Ieren het bekendst om hun whisky en Irish Coffee.

Dagelijkse kosten in Ierland

De kosten komen in de buurt van de kosten in Nederland. Echter is het in Ierland iets duurder dan in Nederland. Nu met de populariteit in de afgelopen tijd kun je verwachten dat de huizen ook duurder zijn dan normaal. Gemiddeld betaal je 6% meer aan dagelijkse kosten dan in Nederland.

Ierse cultuur

Ieren zijn vriendelijke mensen die gezelligheid belangrijk vinden en open staan voor elkaar. Er is altijd feest en het liefst wordt alles in de pub gevierd. Het wonen in Ierland zal snel wennen. Vooral bij een geregeld bezoek aan een pub zul je sneller je netwerk uitbreiden en wennen aan de licht Ierse accent. Overweeg je om te verhuizen naar Ierland? Klik hier voor meer informatie bij verhuizen.

Werken in Ierland

Ierland valt onder de Europese Unie wat maakt dat jij als Nederlander met een Nederlands paspoort in Ierland mag wonen en werken. Je hebt ook geen visum of werkvergunning nodig. Je moet enkel een PSS- nummer aanvragen. Dat nummer is een soortgelijke Burgerservicenummer als in Nederland. Bij het aanvragen is het aan te raden om een bewijs te vragen. Met dat bewijs kun je namelijk aantonen dat je inwoner van Ierland bent en dus ook een bankrekening openen.

Om te werken in Ierland moet je Engelse taal goed zijn. Engels is de tweede taal in Ierland en wordt door (bijna) iedereen gesproken.

Lees verder:
Rijksoverheid